Vandaag gaan we praten over een onderwerp dat bij velen van ons een gevoelige snaar raakt, namelijk haaruitval. Leun achterover, ontspan en laten we deze harige situatie eens onder de loep nemen.

 

HAAR MYSTERIE

Haaruitval kan variëren van een tikkeltje vervelend tot een regelrechte ramp. Het is als een puzzel waarvan de stukjes langzaam verdwijnen. Je herinnert je vast de dagen dat je je haarlengte bijhield alsof het een persoonlijke prestatie was. Maar plotseling lijkt het dat je vaker haren op je kussen dan op je hoofd vindt. Een mysterie, zeker!

 

MAAR HOE KOMT HET NOU??

Voordat we in de oorzaken duiken lijkt het me handig om even kort de groeifases van het haar uit te leggen.
We beginnen met de anagene fase, dit is de fase waarin je haar actief groeit. Tijdens deze periode worden haarcellen geproduceerd en duwt het haarzakje een nieuwe haar omhoog. Hierna komt de catagene fase en terwijl dit plaatsvindt stopt de groei van je haar. Het haarzakje krimpt en neem even een korte pauze. De telogene fase is de rustfase en tijdens deze periode valt het oude haar uit en er groeit nog geen nieuw haar in de plaats. Het haarzakje gaat in rust voordat het weer actief wordt. Zodra dit haarzakje weer actief wordt ontstaat er een nieuwe haarfollikel. Dit is de wortel van je haar en bij het ontstaan hiervan begint de nieuwe cyclus weer van voor af aan. Kort gezegd, je haar doorloopt deze fases continu: het groeit, rust even, valt uit en begint weer opnieuw. Dit is een natuurlijk proces in je lichaam en de reden waarom je haar altijd in beweging lijkt te zijn.

Maar dan, laten we de mogelijke oorzaken eens bekijken. Stress is, zoals bij veel aandoeningen, een grote boosdoener. We kennen allemaal die momenten waarop we bijna ons hele haar uit ons hoofd trekken vanwege deadlines, examens of simpelweg kinderen die we achter het behang willen plakken. Stresshaaruitval is reëel mensen!
Ook ondergewicht en auto-immuunziektes wil nog wel eens de aanstichter zijn. En de meer bekende hormoonschommelingen. Denk hierbij aan zwangerschappen, menopauze maar ook een te snel of te traag werkende schildklier. Een vorm die vooral bij mannen voorkomt is de erfelijke kaalheid.
Maar wees gerust, haaruitval is geen onoverkomelijk obstakel. We hebben allerlei snufjes en producten om je te helpen. We zoomen hieronder in op een aantal oplossingen die het proberen waard zijn:

  • Haargroeishampoos: Er zijn shampoos speciaal samengesteld om haaruitval te voorkomen en groei van het haar te stimuleren. Deze bevatten ingrediënten als aminexil, biotine en creatine. Kérastase heeft een lijn voor zowel mannen als vrouwen ontwikkeld die bijdraagt aan zichtbaar herstel van jouw haardos.
  • Haarserums: Als aanvulling op een shampoo kan je een serum Deze bevatten vaak nog een extra boost om de nieuwe haargroei te stimuleren.
  • Conditioners en maskers: Als we dan toch zo lekker bezig zijn; voor optimalisatie van jouw nieuwe strijdplan tegen haaruitval adviseren we om ook de speciaal ontwikkelde conditioners en maskers toe te voegen aan jouw routine. Daarnaast zorgen deze hydraterende producten dat het al aanwezige haar extra gaat shinen, voller lijkt en dus meer indruk wekt van een dikke bos.
  • Pruiken en haarstukjes: Niet altijd behalen we het gewenste resultaat met smeerseltjes en soms hebben we wat zwaarder geschut nodig! En gelukkig zijn de pruiken en haarstukjes de afgelopen jaren ontzettend fijn ontwikkeld. Geen stijve Beatrix kapsels meer of zeer licht ontvlambaar uitziend haar, maar gewoon gezond en soepel vallend haar dat onopvallend op jouw bolletje zit te pronken. Persoonlijk ben ik dan ook heel blij dat het taboe hierop echt met grote sprongen aan het verdwijnen is.
  • Voeding en voedingssupplementen: Wat nooit verkeerd is, is om te kijken naar welke cruciale voedingsstoffen jij misschien niet of te weinig in jouw normale eetpatroon binnenkrijgt. Biotine, vitamine D en ijzer zijn stoffen die erg belangrijk zijn voor de kwaliteit van jouw haar. Gezien het jaargetij is extra vitamine D sowieso aan te raden.
    Je kunt dit als supplement toevoegen, maar ook loont het zich om te kijken naar voedsel dat deze stoffen van nature al bevat. Denk hierbij aan eieren (ook het eigeel dat bevat namelijk veel biotine en vitamine D), zoete aardappel, spinazie, vette vis, gevogelte en peulvruchten.
  • Haartransplantatie: De meest ingrijpende oplossing is toch wel dit. Maar vooral bij mannen is dit vaak de enige oplossing. Erfelijke kaalheid kunnen we namelijk met de Genesis lijn voor mannen zover als het gaat, vertragen en deels voorkomen, maar als het kwaad al geschied is dan is dit vaak de enige echtwerkende oplossing. Gelukkig is ook dit enorm ontwikkeld en hangt hier geen stigma meer omheen. Maar mannen één ding wil ik jullie echt op het hart drukken: Ga naar een erkende kliniek in Nederland of West-Europa, maar laat het vooral niet voor een prikkie in Turkije doen!

 

DE HAARTASTISCHE REALITEIT

Het komt erop neer dat haaruitval iets is waar velen van ons mee te maken krijgen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat jij meer bent dan alleen maar je kapsel. Jij bent de ster van je eigen show en een beetje kale plek kan die stralende glimlach van jou niet wegnemen!

Dus rock je haar, wat er dan ook van over is! Of je nu besluit om met een dunne bos of juist met een prachtige pruik door het leven te gaan, onthoud dat jouw zelfvertrouwen de meest stralende accessoire is!

Kortom, haaruitval is een avontuur, maar het draait om hoe je je voelt van binnen. Dus blijf schitteren en laat haaruitval geen party pooper zijn!